5

Bankmöte, badrum och fiber

Idag har vi varit på banken och förberett för lånen. Eftersom vi blir helkunder båda två samt tar lite försäkringar osv i banken fick vi ganska bra ränta. Vi valde att dela upp lånet i tre delar: en rörlig, en bundet på tre år och en bundet på fem år. Det känns tryggt :) Det komiska är att om man räknar bort amorteringen så kommer vi bo billigare i vårt nya 210-kvadratshus än vad vi gör nu i vår hyresrätt på 3 rok och 80 kvadrat i ett av Linköpings "sämre" ytterområden (om man nu får säga så). Helt sjukt faktiskt, och då är det ändå ett förstahandskontrakt vi har nu.
Efter mötet åkte vi ut en snabbis till huset för att se vad som hänt. Jag fick en chock när jag såg badrummet, golvplattorna låg med rak sättning... Det tog en stund för mig att svälja då vi hela tiden sagt halvförband och vi nu köpt nya mindre plattor för det syftet. Men sen kände jag att det var så sjukt onödigt att lägga negativ energi på eftersom det inte går att ändra och plattsättaren säkert hade en vettig anledning. Det ser inte dåligt ut, bara väldans modernt. Men det har väl sin charm det med :) Och väggplattorna är vi supernöjda med, där har plattsättaren gjort ett riktigt bra jobb.
Badrum nere
Sen har vi insett att vi själva har gjort ett stort misstag, nämligen att beställa fiber för sent. Det har lite fallit mellan stolarna eller prioriterats bort i allt papperskaos. Vi trodde inte heller att det kunde ta så lång tid eftersom fibern finns i tomtgräns och alla rör är dragna in i huset, jag menar hur lång tid kan det ta då egentligen? I papprena står det dock att leverans sker halvåret efter beställningen... Jag frågade leverantören om väntetiden och enligt henne är den nu på ca 2 månader, så har vi tur får vi väl bredband i mitten på februari :S
Nu är det i alla fall ifyllt...
0

Slutbesiktning framflyttad

Det vi misstänkt ganska länge fick vi bekräftat i helgen. När vi kom till huset i lördags var elektrikern där och han sade direkt att huset aldrig kommer hinna bli färdigt i tid, så vi ringde säljaren och fick då veta att besiktningen var framflyttad från 14:e till 23:e december. Inte så kul då vi tänkt ha julen hos oss i år, bara att ställa in.
Men vet ni vad, det känns ändå helt okej. Vi ser fram emot huset så mycket nu att ett par veckor och någon jul hit eller dit inte spelar så stor roll. Jag menar vem bryr sig om det om 10 år? :) Tur för oss också att det fortfarande är inom samma månad, hade det dragit ut över månadsskiftet hade vi stått utan boende. Så ett tips är väl att om man får ett slutbesiktningsdatum nära månadsskiftet, säg för guds skull inte upp lägenheten...!
Vi kämpade i alla fall på med monteringen av tvättstugan men då vi inte kan sätta den på plats förrän rörmokaren dragit rör fick vi lämna mycket arbete till sista helgen. Badkaret är också hämtat och uppburet och så har vi köpt mer lister, målat lite hylla och dammsugit övervåningen för att skydda golvet från grus. Har tyvärr inga bilder då det inte hänt så mycket sen sist, men det kommer väl till nästa helg istället då! :)
2

Slutspurten igång

Idag var vi ute och tjuvkikade lite på det övre badrummet som nu är färdigkaklat. Och så himla fint det blev! Golvet i hallen är också lagt nu och det känns riktigt bra. Nu är förbanden lite mer varierade vilket gjorde mycket för intrycket. Vi är så himla nöjda! Vi fick ju en kalldusch för några dagar sedan då det visade sig att de plattor vi valt tar längre tid att sätta och vi därmed kommer få en rätt så rejäl extrakostnad även där. Då kändes det inte så bra men nu när man får se slutresultatet så är man i himlen igen och tycker att det är värt varenda krona :) Det är inte klokt vad man åker berg-och-dalbana mentalt när man bygger hus! Dock har vi pga alla oväntade kostnader beslutat att vi inte kommer färdigställa garaget, utan får ta det efterhand senare i vår.
Det övre badrummet i ficklampsljus...
Eftersom vi har fasat kakel föreslog kakelsättaren att vi skulle sätta golvplattorna även på hyllan vid badkaret och i fönsternischen för att få en slät yta, och det blev ju riktigt coolt! Vi är mycket nöjda med val av golvplattor också, de är grå med inslag av brunt/beige vilket ger en väldigt naturtrogen känsla. Med ekmöblerna kommer det nog ge en fin helhetskänsla.
I helgen kommer det annars hända massor. Vi ska ge oss på att själva bygga ihop tvättstugan (vi har valt Marbodals serie Funka som man får bygga ihop själv, lite som Ikea). Sen kommer elektrikern också som förhoppningsvis även ska hinna sätta upp vår utomhusbelysning. Sen måste vi försöka jaga rätt i ett par duschdörrar till badrummen, om det nu finns någon butik som hinner beställa hem dem i tid... 
Mer bilder kommer nog i helgen! ;)