0

Målning och falu rödfärg

Nu har vi varit igång ett tag och målat huset. Från början hade vi bestämt att vi skulle ha falu rödfärg ljus (alltså inte den vanliga), vilket de då också enligt våra önskemål grundmålade med i fabriken. När huset kom på plats och vi såg det i verkligheten kände vi dock att den vanliga lite mörkare falu rödfärgen skulle klä vårt hus bättre trots allt. Dessutom slipper vi specialbeställa alla burkar då den ljusa sällan finns i lager i handeln.
Här ser man nyansskillnaden mellan ljus (lite utspädd) och "vanlig" falu rödfärg. Fönsterfodren är ej målade än.
Vi beslutade ganska fort att takfoten skulle bli faluröd den också, istället för vit som först var tanken. Dels blir det mycket lättare att måla och dels kommer det hålla sig fint längre. Med tanke på att vi har så jädrans många fönster med rejäla foder och vindskivorna också är vita så hade det helt enkelt blivit för mycket vitt annars.
Målning av groventrén
Det som tar mest tid när man målar (eller i alla fall det som är segast) är all tejpning av fönster. Vi älskar locklistpanelen med sina små skåror, men det är ett riktigt pill att täcka fönsterfodren. Har man tur kan man kila in ett papper emellan, men ofta är det för trångt och då får man riva små tejpbitar och sätta fast en och en i varje liten skåra. När man har 31+8 = 39 fönster totalt så tar det sin tid! Vanligt folk hade säkert bara målat undersidan röd och sparat många timmar av sitt liv, men vi är inte såna... ;)
Detaljbild på tejpkalaset...
Ovanpå fönstren lägger vi små spånplattor vilket är mycket praktiskt för att undvika spill
Hela nedre våningen är nu färdigmålad, och igår kom byggställningen vi hyrt för att måla andra våningen med. Vi kommer dock inte nå upp till nock med den heller, så gavlarna får vi helt enkelt ta med skylift sist av allt. Sen saknas det ju en del panel på sina ställen som vi får gå tillbaka och måla när de väl är på plats.
Liten men mycket användarvänlig liten byggställning på hjul.
Till vänster står byggarens ställningar kvar, som dock står för långt ifrån väggen för att kunna användas till målning, så där får vi helt enkelt vänta tills de är borta.
Vi upptäckte en liten miss från fabriken när vi skulle måla lilla utbyggnaden, hålet för takstolen hade visst hamnat lite galet. Men det löser sig nog med en ny locklist eller så.
Hoppsan
Hur som helst är det jättekul att måla tycker vi :) Det är lite som trädgårdsarbete, att man kan släppa allt runt om kring och bara koncentrera sig på det man gör här och nu. Jätteskönt. Sen är falu rödfärg en väldigt tacksam färg att måla med, dels för att den är lätt att stryka på och dels för att man kan tvätta penslarna och sig själv i vatten efteråt. Blir det fel någonstans är det bara att torka av. Man kan måla på vilket håll man vill och i vilken ordning man vill, och det är inga problem att gå och bättra på i efterhand. Sen är det ju billigt också, själva färgkostnaden blir nog cirka 20 000:- för hus och garage tillsammans (inkl. grundmålningen). Visst, vi får måla lite oftare än med vanlig färg, men det gör vi ju så gärna ändå :)
0

Flygtur över huset

Häromdagen fick vi chansen att flyga helikopter över vår tomt och omgivningarna, vilket var hur kul som helst! Man fick en helt annan uppfattning om var huset ligger i förhållande till sjön och resten av landskapet. Det var Idingstad säteri (som ligger någon km bort från oss) som anordnade helikopterflygningen, så det var lite flax att vi såg det på deras hemsida. Får hoppas att de gör om det om ett par år så vi kan få lite bilder på ett färdigt hus och med någon form av trädgård nästa gång :)
Film:
Lite bilder:
Blev tyvärr lite suddigt i farten.
På fältet bakom husen blir det två hus till och till vänster utanför bild ytterligare ett. Alla tomter förutom en är >2500 m2 vilket gör mycket för luftigheten mellan husen. Där tänkte man helt klart rätt när man utformade detaljplanen.
Jag kom på mig själv med att titta mer i kameran än på den fantastiska utsikten vi hade över sjön och landskapet...
Hade vi haft ett 50-våningshus hade vi haft den här utsikten x) På marken är sjön aningen plattare...
1

Lite tankar kring husbyggande

Det har som bekant regnat en del senaste dagarna och det märktes på garaget som byggs i lösvirke. Där stod halva syllen under vatten häromdagen. Vi blev förstås oroliga och efter en del samtal fram och tillbaka så är det nu bestämt att taket läggs på i nästa vecka istället för efter semestern. Så nu känns det lite bättre!
Det här visar ju helt klart fördelen med att bygga hus inne i en torr fabrik, som de flesta husfirmor inkl. Vårgårdahus gör, istället för lösvirke. Själva huset blev ju vädertätt på ett par-tre dagar, men för garaget dröjer det flera veckor.
Om sanningen ska fram så har det varit några jobbiga dagar sista tiden, det finns mycket att oroa sig för när det gäller hus. Det är påfrestande för psyket, för ingenting får ju gå fel när man lägger ner så mycket tid och pengar i vad som förhoppningsvis ska bli ens boende i många år framöver. För oss som dessutom bygger vårt första hus dyker det ju upp en del frågetecken - i synnerhet när saker och ting inte blir som planerat. Då kan det kännas frustrerande att stå vid sidan av och inte riktigt förstå varför. Har man dessutom mycket jobb att tänka på samtidigt som familj och släkt pockar på uppmärksamhet så kan stressen tillslut bli ett faktum.
Det där med att välja nyckelfärdigt betyder inte riktigt att man kan luta sig tillbaka och vänta på inflyttningsdatumet, tvärtom upplever jag att det ställer en del krav på oss som byggherrar att hitta en balansgång mellan att bevaka våra intressen och inte vara "i vägen" för mycket i de andras arbete. Självklart blir det vad man gör det till, men för oss som är ganska noggranna med att allt blir som vi vill så gäller det att vara lite på hugget. Och noggrann tycker jag allt att man ska få vara i sitt livs största affär!
För sen så står man ju där en dag igen med penseln i handen och bara älskar att få se detta underbara hus ta form... Att få bygga sitt eget hus är trots allt alldeles fantastiskt. Min förhoppning är att den här bloggen ska visa både de positiva och de negativa delarna med att bygga hus, så att ni läsare kan få en realistisk inblick i processen.
Så här ser i alla fall huset ut i skrivande stund, med taket pålagt (vilket blev jättefint!). Det som saknas nu förutom målning är knutar runt huset, fasadpanel där blocken möts, takpannor på lilla utbyggnaden, fasadbleck i midjan samt nockdekorationerna. Det får vi otåliga själar snällt vänta på till efter semestern!
Den här lilla krabaten hälsar också att hon längtar till inflytt så hon kan få börja jaga möss och sorkar på åkrarna snart!