0

Dag 23 - Garage och gästhus

Tänkte berätta lite om sidobyggnaden som kommer att bli dubbelgarage, förråd samt gästhus. De har äntligen påbörjat stommen och man börja se lite mer hur det kommer bli vilket är jättekul. Vårgårdahus har kostnadsfritt ritat upp hela byggnaden vilket är otroligt snällt med tanke på att de inte bygger det och således inte får något betalt. Vi har istället ett separat kontrakt med byggaren som förutom att resa själva huset också kommer att bygga sidobyggnaden från scratch.
Fasadritning
På söderfasaden kommer vi nog bygga till lite plats för ved och ev trädgårdsredskap, därav inga fönster. Dörrarna får samma gröngrå specialfärg som huset. Panelen blir också likadan som huset då den köps in direkt från Vårgårdahus. Givetvis falurött med vita knutar!
Planlösning
I förrådet där nere kommer vi nog att förvara kajak- och ridutrustning. Där uppe hamnar nog alla flyttlådor och saker man blir för sentimental för att slänga, haha! I gästdelen blir det öppet upp till nock (ca 4,5 meter!) samt ett litet sovloft. Vitmålad liggande träpanel på alla väggar. Lite justeringar kommer göras vad gäller dörr och vägg mellan loft och förråd. Man kommer även nå förrådet genom en lucka från garaget.
Garageportarna kommer från Clopay i USA, som har ett jättestort sortiment att välja mellan. Vi hade ganska svårt att bestämma oss för vilka fönster vi skulle ha i portarna, och vi har inte heller varit helt överens. Nu ser de ut enligt nedan, men jag skulle nog hellre sett spröjs med även en vågrätt linje. De ser lite industriaktiga ut nu, men det kanske ser bättre ut i verkligheten. I annat fall går det kanske att sätta dit i efterhand...
Clopay Gallery Long panel with Rectangular grilles
Bilderna nedan visar hur garaget ser ut i skrivande stund. Det skulle faktiskt varit färdigt för att använda som förråd idag, men så blev det uppenbarligen inte. Vi har dock anat att det inte skulle bli som avtalat, så vi har behållt vårt hyrda förråd en månad till. Inte hela världen, vi vill inte stressa någon och huvudsaken är ju att det blir bra i slutändan. Vi har dessutom byggaren att tacka för att takstolarna blir lite annorlunda än på ritningen, så att vi slipper ha en konstig kant mitt i det öppna gästrummet :)
Man börjar få lite perspektiv på det hela, det är inget litet garage :)
Med vy mot loftet. Tror det kommer bli mäktigt med 4,5 meter upp till nock!
0

Att välja golv

Det här med att välja golv i huset har inte varit helt enkelt! Det första vi skulle välja var trägolvet, då det ingick i avropet som vi gjorde redan i höstas. Först hade vi inte tänkt lägga så mycket extra på golvet, då vi insåg ganska snabbt att stort hus = stora ytor = snabbt ökade kostnader på tillval. Men ju mer vi funderade, desto mer rätt kändes det att investera i ett plankgolv. Så här i efterhand är vi otroligt glada över det beslutet, för nu hade det nästan känts som tjänstefel att lägga in en trestavsparkett i det här klassiska huset.
Tarkett Tango Ek Rustik som vi valt.
Något som vi först reagerade på när vi gjorde tillvalet var att priset vi fick via Vårgårdahus var ~100 kr dyrare per kvadratmeter än om vi köpt det i en oberoende butik. Det är möjligt att välja bort golvet helt från leveransen, men då får man inte tillbaka motsvarande summa i pengar vilket gör att det sällan lönar sig. Lite surt kändes det, men sanningen är väl den att husfirman måste tjäna sina pengar någonstans. Och hur vi än räknat, vridit och vänt på siffrorna så hade vi aldrig fått det här huset med de här tillvalen till ett bättre pris någon annanstans. Så vi har lärt oss att man inte får fastna i detaljer för mycket utan att se helheten.
Kakel och klinkers har vi däremot fått välja helt fritt, vilket är jättekul och jättesvårt. Även där tänkte vi först vara lite sparsamma - för nu hade vi ju satsat ordentligt på trägolvet. Vi tänkte rentav tjäna in lite pengar här genom att välja material under det kvadratmeterpris som ingår. Men ack så naivt tänkt...
I onsdags var vi i Stockholm och tittade på stengolv, och det slutade med att vi köpte ett granitgolv till entré, hall, tvättstuga, groventré och badrum som kostade ännu mer än trägolvet. Hahaha! Det kommer i alla fall bli supersnyggt, och tåligt är det också. Storleken blir 30x60 överallt förutom i duschnisch och teknikrum där det blir 10x10. Perfekt att det fanns i så olika storlekar.
Granitgolvet i visningsmontern. Ytan blir "flammad och borstad".
Nu återstår bara att välja golv till badrum på övre plan samt kakel till båda badrummen och i köket. Vi har många idéer för golvet, desto svårare är det att hitta matchande kakelplattor till väggarna som inte blir för dyra eller ser tråkiga ut. Väggytorna är ju så mycket större än golvytorna, så där gör kvadratmeterpriset stor skillnad i plånboken.
0

Dag 16 - Besök i husfabriken!

I tisdags åkte vi ner till Vårgårda utanför Göteborg för att besöka Vårgårdahus fabrik och få en tjuvkik på huset, som då nästan var färdigbyggt. Det kändes lite som att vi åkte på ett "ultraljud" för vårt hus, haha!
Vi fick ett väldigt trevligt bemötande och fick bland annat möjligheten att prata med och tacka vår arkitekt som har slitit hårt med vårt fina hus. Vi har som sagt gjort ganska många ändringar med tidens gång då huset är helt egenritat, vilket de har gjort helt gratis. Det är det inte alla firmor som gör, kan jag lova! En annan firma som vi valde mellan för ett år sedan skulle ha 5000 kr per omritning efter andra ändringen, vilket hade blivit dyrt för oss...
Sen fick vi gå ut i fabriken och titta. De har precis byggt ut från två produktionslinjer till fyra, och i dagarna börjar de bygga ut ytterligare till sex linjer. Det går bra för dem nu helt klart, och är också anledningen till varför leveranstiderna blivit så otroligt långa. Vi har fått vänta dubbelt så länge mot vad som var sagt från början, men det är väl sådant som händer när ett företag har lite växtvärk.
Här ligger det sista blocket i produktionen, övre delen av utbyggnaden
Jag blev alldeles salig när jag fick se de två väggblock som fanns kvar att titta på i fabriken. Vilket hantverk! Fönstren som vi lagt ohyggliga summor pengar på vad gäller antal, fasta mittposter och spröjs var fantastiskt fina, så det var verkligen värt det även om det sved i plånboken jämfört med vanliga utanpåliggande spröjs. Nu ser de riktigt gedigna ut. Det såg även riktigt bra ut med det allmogepaket vi valt till där de snickrar små "hyllor" över fönstren. Nu syns de tyvärr inte så bra på bilderna eftersom en skyddande träplanka lagts utanpå.
Det ser faktiskt riktigt gammeldags och klassiskt ut, dimensionen på fönstren blev perfekt!
Ytterligare ett pluspoäng till den här fabriken är att man kan välja till grundmålning med falu rödfärg. Det kostar inte så mycket extra men är helt avgörande för att kunna använda slamfärg på huset sedan. Som vi förstått så finns inte den valmöjligheten hos alla firmor.
Vi hade turen att få träffa en av snickarna som jobbat med vårt hus och han hade tagit lite egna bilder på de block han byggt för att han blev så nöjd, så det var jättekul att höra. Vi fick en liten smygtitt i hans telefon på de block som redan lämnat fabriken, bland annat de med dörrarna i. Vi är supernyfikna på hur färgen på dem blev eftersom vi drog ett wildcard när vi pekade ut en obeprövad lite grågrön färg, då vi inte vill ha den typiska julgransgröna. Vi hoppas att den vi valt ser lite mer "solblekt" ut, och det verkade faktiskt så att döma av bilderna :)
Duktiga snickaren till vänster samt de två supertrevliga prickar som visade oss runt i fabriken
Till alla som bygger hus - har ni möjlighet att besöka fabriken så gör det! Det rekommenderas verkligen. Man får en helt annan inblick i vilken process ens hus faktiskt går igenom. Jättekul att få vara med i från början :) Och vilken familjär känsla vi fick när vi hälsade på, alla hjälper alla och personalen verkar verkligen brinna för vad de gör. All beröm till er!