0

Nytt gatunamn

Jahopp, nu har kommunen fått för sig att ändra namnet på vår gata... Från Huskarlsgatan till Huskarlsvägen. Tyvärr så klingar ju det nya namnet lite sämre, men det berodde visst på att man generellt inte har "gator" ute på landet.
Fick även reda på häromdagen att 2 till av tomterna är sålda, varav den ena bredvid oss. Blir intressant att se vad de ska bygga för något. Kanske kan vi sätta häcken gemensamt mellan oss också (tanken är avenbok).
Solnedgång vid tomten häromdagen
0

Kakelugn

Eftersom vi vill ha en äldre klassisk stil i huset blir det en kakelugn som får pryda vardagsrummet. Vi var först inne på lite billigare alternativ då kakelugnarnas prislappar avskräckte oss i början, men ju mer vi tänkte på det desto mer självklart kändes det att prioritera. Som man brukar säga - det är skillnad på "dyrt" och ett "högt pris".
En kakelugn är inte bara vacker, den är också bättre ur energisynpunkt jämfört med braskaminer. Den håller värmen under mycket längre tid (upp till ett dygn) och ger långsammare temperaturförändringar. Det underlättar för golvvärmetermostaten och värmepumpen som inte måste slå av och på hela tiden.
Vi tog först in en del offerter på antika (= billigare) kakelugnar, men då murning och kakling av dessa kostade desto mer kunde vi lika gärna investera i en ny. Då får vi den precis som vi vill, och den kanske viktigaste skillnaden är att vi kan installera den med tilluft utifrån via grunden. Man får utnyttja fördelarna med att bygga nytt!
Tillverkaren vi valt är Gabriel (http://www.gabrielkakelugnar.se) då de till skillnad från t.ex. Contura och Keddy gör ugnarna på traditionellt sätt med keramik och kakel och inte någon förenklad budgetvariant. Modellen blir rund med krona Karl-Johan. Vi har funderat en del på vilken höjd som blir bäst, antingen 3 hela skift + förhöjd sockel vilket blir 236 cm, eller 3+2/3 skift vilket blir 250 cm. Tyvärr får inte 4 hela skift (som på bilden) plats.
Bild från Gabriels Kakelugnar.
Krona Karl-Johan. Bild från Gabriels Kakelugnar.
/Caroline
0

Planlösning

I väntan på att något händer ute på tomten kommer här ett litet inlägg om planlösningen på huset. Vi har som sagt ritat den själva, vilket inte var en helt enkel resa. Nu sitter vi nästan och skrattar åt våra första utkast och inser hur många "kill your darlings" det har blivit på vägen. Egentligen hade vi nog kunnat fila på planlösningen i något år till, men (tack och lov) hade vi inte så lång tid på oss :)
Jag tror att hjärtat i huset kommer bli allrummet på övre plan. Det är där vi har som allra bäst utsikt över öppna landskap och en liten sjöglimt över Roxen. Sviestadsån är också i blickfånget men den döljs av all växtlighet. Vi diskuterar just nu hur det ska möbleras, tanken är att det blir ett rum för umgänge och avslappning - således ingen TV. Däremot piano, bibliotek och kanske en stjärnkikare :)
Köket var helt klart det svåraste att planera, och där finns fortfarande en del saker jag inte är helt nöjd med. Egentligen hade jag velat ha ugnen i arbetshöjd, men det gick inte riktigt att lösa med två stora fönster och två ingångar. Vi funderar även på att öppna upp ännu mer mot matsalen så att det blir en bättre helhet med köket, även om det kostar lite extra att ändra det nu i efterhand.
Vi lyckades tyvärr inte heller få in någon bastu i badrummet, då hade vi fått offra ett sovrum. Det skulle helt enkelt bli lite konstigt att bara ha 3 sovrum på 210 kvadrat, och jag tror vi kommer behöva alla 4 i framtiden.
Trots allt så är vi väldigt nöjda med hur det blev. Det är minst två fönster i varje rum vilket gör det ljust och trevligt, och vi fick även till det med symmetrin utvändigt vilket var hög prio. Nu återstår bara att se hur det kommer kännas i verkligheten!
/Caroline