0

Kakelugn

Eftersom vi vill ha en äldre klassisk stil i huset blir det en kakelugn som får pryda vardagsrummet. Vi var först inne på lite billigare alternativ då kakelugnarnas prislappar avskräckte oss i början, men ju mer vi tänkte på det desto mer självklart kändes det att prioritera. Som man brukar säga - det är skillnad på "dyrt" och ett "högt pris".
En kakelugn är inte bara vacker, den är också bättre ur energisynpunkt jämfört med braskaminer. Den håller värmen under mycket längre tid (upp till ett dygn) och ger långsammare temperaturförändringar. Det underlättar för golvvärmetermostaten och värmepumpen som inte måste slå av och på hela tiden.
Vi tog först in en del offerter på antika (= billigare) kakelugnar, men då murning och kakling av dessa kostade desto mer kunde vi lika gärna investera i en ny. Då får vi den precis som vi vill, och den kanske viktigaste skillnaden är att vi kan installera den med tilluft utifrån via grunden. Man får utnyttja fördelarna med att bygga nytt!
Tillverkaren vi valt är Gabriel (http://www.gabrielkakelugnar.se) då de till skillnad från t.ex. Contura och Keddy gör ugnarna på traditionellt sätt med keramik och kakel och inte någon förenklad budgetvariant. Modellen blir rund med krona Karl-Johan. Vi har funderat en del på vilken höjd som blir bäst, antingen 3 hela skift + förhöjd sockel vilket blir 236 cm, eller 3+2/3 skift vilket blir 250 cm. Tyvärr får inte 4 hela skift (som på bilden) plats.
Bild från Gabriels Kakelugnar.
Krona Karl-Johan. Bild från Gabriels Kakelugnar.
/Caroline

Kommentera här: