3

Bildmaraton golv och kakel

Då har lite plattor börjat komma på plats vilket är väldigt kul, då det precis som tapeterna ger snabbt resultat. Tyvärr går ju saker och ting sällan som man tänkt sig och nu visade det sig att plattsättaren inte kunde lägga vårat 30x60 granitgolv i halvförband (tegelmönster) som vi tänkt, vilket var en otroligt tråkig överraskning. Detta för att plattorna är i naturmaterial och inte är laserskurna. I visningsmontern låg dock exakt detta golv i just halvförband så det känns en aning frustrerande. Det var ju detta vi ville ha... :(
Så här såg det ut i visningsmontern
Men nu är det som det är och eftersom allting är på håret att bli färdigt fanns det ingen tid till annat än att acceptera läget. Vi fick välja mellan att lägga i rutmönster (rak sättning) eller i kvartsförband (15 cm överlapp) och vi valde det senare. När entrén var lagd sade dock min magkänsla att något måste ändras.
Mina ögon ser inget annat än trappformade rader... Hade det bara varit denna yta hade det varit en sak men entrén + hallen är ganska många kvadrat tillsammans vilket skulle resultera i rätt långa rader så nu har vi bett om ett lite mer varierat mönster där "trapporna" byter håll emellanåt.
Kladdade lite igår...
Det blir förhoppningsvis ungefär som övre vänstra halvan (de mörka strecken får visa väggarna mellan entré och hall). Entrén är ju redan lagd så där blir det ingen variation men jag tror ändå att det är bättre att bryta mönstret sent än att inte göra det alls. Och i entrén kommer ändå dörrmatta, hallmöbler och massor av skor dölja en del :P
Nåja, nog om det, för annars blir allt kanon :) Vi fick förvisso byta från 30x60 till 15x30 i badrummet också men det gör ingenting, tror det blir precis lika bra. Det blir som en övergång mellan 30x60 i hallen och 10x10 i duschnischen längst in.
I teknikrummet blir det också 10x10 (pga golvbrunnen). Tycker det ser superhäftigt ut :)
Badrummet uppe. Och ja, typ alla har sånt här kakel numera, men det är väl för att det är så fint :) Biselado Blanco 10x20 med fasad kant.
När plattsättarna skulle börja med väggarna på nedervåningen så tyckte de att kaklet såg konstigt ut med massa ränder kors och tvärs, och undrade om det var något fel på det. Eftersom det var så länge sedan vi köpte det så åkte jag i ilfart in till stan för att kolla hur det såg ut hos kakelfirman, och det var ju precis i sin ordning :) Det ska vara ränder kors och tvärs! Det ser ut som i montern nedan fast i en ljusare grå.
Back Grey. Vi har valt Back Silver
Nu över till trägolvet! Det blir så fantastiskt snyggt! Tycker tapeterna ger ett helt annat intryck nu.
Allrum uppe. Hit har vi beställt en svängd 3-sits soffa och två fåtöljer i Howardstil. Ingen TV i detta rum! :) Här ska man bara umgås, dricka té, läsa böcker, lyssna när J spelar piano och njuta av utsikten.
Vårat sovrum! Här saknas bara lister och fönsterfoder
Sovrum. Jag gillar tapeten mer nu när golvet kom på plats :)
Arbetsrum
Idag blev jag också äntligen klar med stensättningen framför entrén. Bara att köra vidare med kullerstenen då :)
1

Eldstadsplan, golvvärme m.m.

Idag åkte vi till Borghamn utanför Ödeshög och hämtade den kalkstensskiva vi beställt som ska ligga framför kakelugnen. När vi kom dit hade de missat att fasa kanterna, men det gjorde de direkt på plats enligt våra önskemål. Dessutom var det kul att få se hur de jobbade!
Röd slipad kalksten
Nu får vi bara hoppas att den passar! Skulle det inte funka med den fasade kanten mot parketten (med mjukfog) så får vi väl helt enkelt sätta en list istället. Skivan är några millimeter tjockare än parketten.
Sen har de även börjat lägga golv på övervåningen! När vi var ute ikväll för att lämna stenskivan såg vi att de lagt en del parkett idag vilket såg jättefint ut, men eftersom det var kolsvart blev det inga bilder. Tog däremot några i förra veckan på hur det nya golvvärmesystemet ser ut på övervåningen, som heter Thermotech flytande golv. Tidigare har man lagt slingorna under spånskivorna, men nu läggs det direkt under parketten. Enligt Thermotech är syftet med detta att temperaturen på vattnet i slingorna kan vara lägre men att man ändå får ut samma effekt i rummet. Dessutom är det ett bra system om man vill lägga in det i ett befintligt hus.
Det känns väldigt skönt att slippa radiatorer även på övervåningen, både av estetiska skäl men också rent praktiskt då de lätt samlar på sig damm. Och så är det ju så skönt att gå på varma golv! :)
Aluminiumens funktion är att sprida värmen jämnt över golvet.
I badrummet används inte frigolit utan där gjuts slingorna fast för att kunna skapa lutning.
Stenläggningen framför entrén är nästan klar, men jag fastnade som väntat längst in där det nu inte finns några kilformade stenar som passar. Nu har vi en liten snubbelgrop i mitten :) Men jag får nog tänka om och frångå bågmönstret och istället bara försöka sätta dem lite huller om buller. Får hoppas på lite plusgrader här framöver då det är lättare (och trevligare för en själv) att lägga stenen när allt inte är fruset.
Har inte borstat rent från grus än men är hur som helst ganska nöjd :) Älskar färgskiftningarna i den svenska stenen!
0

Mer tapeter

Nu är alla rum tapetserade och målade! Det är bara lite småfix kvar som målaren får ta lite längre fram när byggaren lagt golv, monterat trappa osv. Och precis som i arbetsrummet fick vi nu erfara att enfärgade tapeter blir mycket mörkare när de kommer upp i ett helt rum än när man står med ett tapetprov och försöker bilda sig en uppfattning. Vi trodde nästan det skulle bli tvärtom eftersom vi har så mycket fönster, men icke. Nu har vi ett jätteblått vardagsrum! Nåväl, gör vi bara rätt med inredning osv så kan det nog bli effektfullt, och det passar väldigt bra till kakelugnen med dess mässingsdetaljer vilket vi hade i åtanke när vi valde denna tapet. Det känns som om hela vardagsrummet kretsar kring den där vita cirkelformade skapelsen...
Borosan Pigment Horizon blue
Det var av någon anledning helt omöjligt att finna någon tapetserie där man kunde välja en enfärgad och en randig tapet i samma kulör. Det tycker jag är jättekonstigt men eftersom vi jättegärna ville ha en randig tapet i matsalen så blev det så även om övergången till vardagsrummet nu inte blev helt klockren pga nyansskillnaderna. Men förhoppningsvis kommer den känslan försvinna lite allt eftersom resten kommer på plats. Nu har man ju radarsyn på tapeter och färger...
Duro Gammalsvenska Stjärnvik blå
Mycket saker blir det!
Hallen i dagsljus!
Annars är det detta vi pysslar med just nu, måla bokhylla. Det tar sin lilla tid!