6

En månad kvar...

Just nu känns det rent ut sagt rätt så tungt med husbyggandet. Det är bara en månad kvar men vår entusiasm och ork har lite tagit slut. Högen med allt som ska koordineras och fixas, grejer som ska köpas, myndigheter och företag som ska kontaktas och pappersjobb som ska göras bara växer och växer. Samtidigt fortsätter de oväntade kostnaderna att dyka upp från höger och vänster och osäkerheten växer sig allt starkare inom oss. Sen tvisten med grävaren ovanpå det, som nu helt gått upp i rök. Och givetvis är det extra mycket på J:s jobb och jag (liksom många andra) har åkt på Förkylningen från helvetet. Och så årets mörkaste och tristaste månad givetvis, tror säkert att det påverkar en del om än omedvetet. När minsta lilla grej plötsligt känns som ett oöverstigligt berg är det väl bara att inse att stressen blivit ett faktum.
Men jag antar att många husbyggare upplevt den här fasen någon gång. Visst, möjligheten finns ju alltid att gå till ett husföretag som erbjuder totalentreprenad (det gör inte VH), betala lite extra och sen bara vänta på nyckeln. Det blir ju vad man gör det till. Själva är vi ganska måna om att få det som vi vill och då blir det också rätt mycket extrajobb där det krävs att man är mer aktiv i processen. Vi får helt enkelt skylla oss lite själva på den punkten ;) Och tyvärr saktar ju inte resten av livet ner när man bygger hus, även om det hade varit väldigt smidigt... Jag kan inte annat än att ge hatten av för de familjer som till och med bygger sina hus helt själva!
Hur som helst, idag har målaren börjat tapetsera på nedervåningen. Hallen fick som bekant samma tapet som vi har i sovrummet, fast i grå nyans istället för blå. Det blev precis lika snyggt! Ikväll har vi stått med ficklampan i mörkret och beundrat väggen lite onödigt (eller rentav fåfängt) länge, men nu känns det lite extra viktigt att stanna upp och njuta av det vackra vi kämpar så hårt för :)
Hudiksvalls teater, grå. Nertill blir det vit bröstpanel.
Så här ser den ut på nära håll!

Kommentarer:

1 Mia:

skriven

Vet hur ni känner! Har själv byggt lösvirkeshus som vi flyttade in i 1 april 2015.
Tänk bara på att det kommer bli kanon när ni flyttar in :). En sak i taget så brukar det lösa sig.
Lycka till!

Svar: Tack så mycket! Ja vi som vi längtar till inflytt, ska bli så skönt!
huskarlsgarden.blogg.se

2 Sofie Alvarsson:

skriven

Kämpa!! Som blivande husbyggare blir jag nästan lite rädd av ditt inlägg men jag tror precis som du att de flesta säkert hamnar i en dipp då och då under byggets gång. Det som du fotar ser ju helt fantastiskt ut, både stenläggningen och tapeterna. Ni kommer att få ett fantastiskt hem. Kämpa! Med vänlig hälsning, Sofie

Svar: Tack för de stärkande orden! Och jag vill verkligen inte avskräcka någon, för trots allt som inte riktigt går som det är tänkt så är det en fantastisk resa. Som förstabyggare är det nog bara att inse att en del saker kommer bli fel hur man än bär sig åt, men man lär sig grymt mycket. Vi har ju insett att tack vare den här husbyggarprocessen har vi fått helt nya ögon för hus och man blir ju nästan rädd över hur okunniga vi var när vi gick på våra första villavisningar (vi tänkte köpa färdigt först). Skulle vi få börja om från början skulle vi nog tänka om på en del punkter, visst, men det hade nog inte blivit mindre jobb för det... Och det kommer utan tvekan vara värt det i slutändan! Så har man möjlighet att bygga hus säger jag bara: Kör! :)
Har ni skaffat någon blogg än förresten?
huskarlsgarden.blogg.se

3 Vibyggerkaptensgården:

skriven

Ni gör så smakfulla val! Ni kommer känna er supernöjda o bara minnas det trevliga när ni väl är i hamn, tror jag!

Tungt med grävkonflikten, precis det man är livrädd för. Dock tror jag att du har en poäng när det gäller nyckelfärdigt kontra bygga mer delaktigt. Kostnaden blir nog densamma i slutändan med tanke den tid ni säkert lägger dagligen som då ska tas nånstans ifrån. O alla oförutsedda grejer som dyker upp som i vårt fall är inkluderat i de olika avtalen. Vi har en form av delentrepenad via Eksjöhus. Den formen valde vi då vi inte har tiden eller kunskapen. Hoppas slutresultatet blir lika bra ändå! Kämpa kämpa! Hls Sandra

Svar: Tack så mycket!! Jo, nu har vi förstått varför totalentreprenad är dyrare... :) I slutskedet när vi valde husleverantör funderade vi faktiskt på Götenehus som erbjöd totalentreprenad, men förutom det lite högre priset kände vi även att vi ju faktiskt ville kunna vara med och bestämma lite mer själva. Vårgårdahus har ju någon form av generalentreprenad där man i grunden har ett kontrakt på materialsatsen och ett med en byggfirma på själva uppförandet av huset. Det var egentligen bara kakel och måleriarbetet inne och ute som man fick ordna med själv, så nöjer man sig med de valmöjligheter som finns i deras katalog annars så blir det absolut inte så komplicerat som vi gjort det för oss nu haha! Vi har valt bort ganska mycket i materialsatsen och sedan köpt till väldigt mycket eget som inte VH kunde leverera, så nu har vi säkert haft kontrakt/köpt saker från ett femtiotal olika ställen (har inte orkat räkna men typ). Kakelugn och skorsten, tvättstuga, bröstpanel, platsbyggd bokhylla, köksfläkt och dörrhandtag är några exempel. Som sagt, det blir vad man gör det till! Och det är väl lite det vi gillar med VH, att man kan välja själv hur mycket man vill/orkar engagera sig. Sen är det ju faktiskt så att vi i praktiken bygger två hus, garaget + gäststugan är ju helt fristående och det medför såklart ganska mycket extra jobb det med.
huskarlsgarden.blogg.se

4 Vibyggerkaptensgården:

skriven

Generalentrepenad med exakt samma upplägg har vi tecknat med Eksjöhus. Skrev nog delentrepenad tidigare. Dock är de satta kostnader för resp avtal (förutom sprängningen som inte ingår i grundavtalet). Vi kan likväl påverka hur mycket el hur lite Vi vill beroende på husmodell. Välja till eller ordna själv. Vi tittade i tidigt skede på Myresjöhus där vi kände att vi inte kunde styra tillräckligt samtidigt som Fiskarhedenvillan som vi gick långt med var för mycket upp till oss. Vi tog mellanmjölk helt enkelt!

Sedan när ni/vi väl bor i drömhuset hoppas jag att vi alla känner att det blev enligt alla önskningar. Längtar efter att denna enorma väntan ska bytas mot lite aktivitet, kakel, tapeter, dörrhandtag, vinkyl, golvbrunn- bring it on- bara det börjar hända nåt! Sen förstår jag att det är tufft! Ert hus o era val är iaf väldigt inspirerande.

Svar: Mellanmjölk är inte så dumt ändå :) Känner igen otåligheten när man bara gick och väntade, tror aldrig tiden gått så långsamt... Men vi fick det att gå lite snabbare genom att fokusera på annat. Dessutom kommer ni prata, tänka och drömma så mycket hus ändå när byggperioden är igång att det räcker och blir över! Det kanske är lite med husbygge som föräldrar säger om småbarnsåren - det kan vara skitjobbigt men är också en av de roligaste perioderna i livet :)
huskarlsgarden.blogg.se

5 Vargardahus Stockholm-Västmanland:

skriven

Ert hus ser ut att bli toppen tycker jag! Jag gillar att jobba med Vårgårdahus just för att möjligheter finns, antingen kan man välja allt från oss eller så har man möjligheten att köpa in/göra en del själv. Håll ut = ) Ni kommer att vara så glada när ni flyttar in och så mycket redan är gjort! /Saralynn

Svar: Tack så mycket! Ja det kommer bli toppen. Vi blir bara nöjdare och nöjdare för var dag som går!
huskarlsgarden.blogg.se

6 Sussie :

skriven

Hej. Tror verkligen alla som bygger hus får räkna med en riktig berg och dalbana med en hel del strul, men oftast så blir ju slutresultatet väldigt bra. Ert hus ser ut att bli super fint! Kämpa på! / Sussie

Svar: Tack så mycket!! :)
huskarlsgarden.blogg.se

Kommentera här: