4

Otydligheter och prydligheter

Att bygga hus är lite som att gå en väldigt lång boxningsmatch. Man får en hel del käftsmällar och har inget annat val än att slå tillbaka emellanåt för att inte bli helt överkörd... Ingen av oss gillar konflikter och vi gör allt vi kan för att undvika dem. Tyvärr har grävaren (som inte har någonting med VH att göra får väl tilläggas) inte gett oss något val då han skickat fakturor på kostnader långt utöver avtal. T.ex. hade vi avtalat att han inte skulle lägga på något extra på materialet, men när vi fick fakturan tyckte vår granne att materialpriset såg väldigt högt ut och efter kontroll med firman som sålt gruset inser vi att grävaren lagt på 30-40% ändå. När vi påtalar detta blir han förbannad för att vi kontrollerat siffrorna och rättar materialkostnaden men lägger istället på en ny post kallad "entreprenadprovision" för att hämta in samma kostnad. Dessutom har han lagt på en etableringsavgift på x antal tusen som inte var med i offerten. Det finns otaliga fler saker han försökt lura oss på och just nu befinner vi oss i en riktigt dryg mailkonversation som aldrig verkar ta slut. Vi åkte iväg på spa häromdagen (födelsedagspresent till min bättre hälft) men tyvärr låg detta i bakhuvudet och gnagde hela tiden. Tror vi får ta semester när huset är färdigt istället... Och om någon vill veta vilken grävare i Linköping man absolut inte skall anlita så är det bara att höra av er!
Annars går det framåt sakta men säkert med bygget. Den platsbyggda bokhyllan kom på plats nyligen, men av någon anledning hade snickaren monterat den osymmetriskt över dörren...
Mina ögon blir ledsna av sån här osymmetri haha!
Eftersom det var sagt att det skulle vara samma mått på båda sidorna om dörren så kommer snickaren åka tillbaka och göra om det. Han har varit hur trevlig som helst så jag tycker det är lite jobbigt att be honom göra om det, men vi har trots allt betalat en ganska ansenlig summa för att den ska vara just platsbyggd och symmetrisk. Blir lite extrajobb för målaren också eftersom den är skruvad i den färdigtapetserade väggen, men men. Snygg som sjutton blir den i alla fall!
Det blir fasade dörrar till skåpen nedtill. Perfekt för att gömma undan spel och sånt man inte vill ha framme. Vi kommer måla den vit eftersom den är gjord i mdf (annars hade ju typ ek varit skitsnyggt också, men väldigt dyrt!)
Mot fönsterpartiet
Vår fina grovputsade skorsten. Kommer målas i vit silikatfärg. Gillar hur den ger en helt annan atmosfär i rummet då den skapar lite liv, vinklar och vrår! Känns konstigt att vara så förtjust i en fyrkantig pelare men men...
Kakelugnen nästan färdig också
Ytterligare ett problem som dök upp för ett tag sedan var att det tydligen inte ingår några foder/lister till valven i huset i Vårgårdahus leverans (även om man som vi valt till allmogepaket). Det blev vi lite förvånade över men vår säljare verkar ha löst det på egen hand nu, så hon tar på sig det medan vi står för den extra monteringskostnaden. Återigen ett bevis på hur viktigt det är att kommunicera om allt och inget, även om man själv tror att det är självklart!
Gräset börjar äntligen titta fram! Känns minst sagt skumt att stå och vattna gräsmatta i november, men det har inte kommit en regndroppe här på två månader... Och som ni ser går det även lite framåt med garaget :) 

Kommentarer:

1 Sofie Alvarsson:

skriven

Kakelugnen blev ju jättesnygg! Jobbigt med grävaren. Trevlig helg!
Med vänlig hälsning,
Sofie

Svar: Tack detsamma! :)
huskarlsgarden.blogg.se

2 Vibyggerkaptensgården:

skriven

Härligt att se att det gått framåt så mycket! Bokhyllan blir ju maffig (bara den blir liksidig). Ändrade ni nåt på kakelugnen efter den felaktiga leveransen? Den ser helt fantastiskt ut i vilket fall, hoppas verkligen att ni känner er nöjda! Kul att följa byggresan!

Svar: Nu är bokhyllan flyttad och klar! Blir lika förvånad varje gång något går så snabbt och smidigt i byggbranschen... Pluspoäng till den hantverkaren helt klart. Det gick inte att ändra kakelugnen så det fick bli den vi fick. Men vi ser charmen i denna med, den ger ett lite mer "cleant" intryck :)
huskarlsgarden.blogg.se

3 Ida:

skriven

Så fint det blir! Vi bygger VH i harvestad och skulle gärna vilja veta vad du tycker om snickare, målare m.m. du får gärna maila mig om du inte vill skriva här 😊 skriv gärna med grävarens namn, sånt är bra att ha. Hälsningar Ida

Svar: Mail kommer :)
huskarlsgarden.blogg.se

4 Linnéa :

skriven

Hej, vad roligt att följa er väg till ert färdiga hus!
Vi hade funderingar på att kolla med er grävare om han kunde hjälpa oss men jag tror vi hoppar över det! Inte kul när det blir sådär.

Vänlig hälsning
er blivande granne :)

Svar: Hej! Vi följer er med, snart inflytt för er ju :) Nä, skulle nog rekommendera er att hitta någon annan grävare. Tycker Tägneby verkar vettiga generellt, så när vi ska göra färdigt framsidan nästa år ska vi nog kolla om de har tid.
huskarlsgarden.blogg.se

Kommentera här: