4

Tapeter

Att det skulle vara så otroligt svårt att välja tapeter trodde jag inte! Vi hade en rätt klar bild framför oss vad vi ville ha när vi gick in i tapetaffären, men precis som alltid existerar ju inte den perfektion man har i huvudet när man befinner sig i verkligheten. Vi var till exempel säkra på att vi ville ha ränder i matsalen, men var de inte för smala så var de för breda, i fel färg eller i rätt färg men utan matchande helfärgad till vardagsrummet bredvid osv.
Hur som helst så gjorde vi till slut våra val och nu har målaren börjat tapetsera övervåningen. I vårat "master bedroom" sitter den tapet vi aldrig tvekade på - "Hudiksvalls teater" i blått från Duro Gammelsvenska. Den är så otroligt snygg! Det går inte att beskriva känslan när man stiger in i rummet!
Nu saknas bara golv och fönsterfoder :)
Det är svårt att fånga tapetens färger med kameran
När den hade kommit upp i sovrummet blev vi så kära i den att vi lämnade tillbaka tapeterna vi valt i hallen på nedre plan och bytte dem mot Hudiksvalls teater där med. Fast där blir det i grå nyans istället, tillsammans med vit bröstpanel.
Nedan ett par rum till:
Sovrum
Arbetsrum (som blev aningen grönare än vi trodde, men blir nog bra ändå!)
Sedan blir det helfärgat grått i allrummet på övre plan, i kök, tvättstuga och groventré. Vardagsrummet nere blir ljust blågrått och matsalen blåvitrandigt. Den yngsta förmågan i familjen valde turkos till sitt sovrum.
Till sist kommer en lite närmre bild på våra fönster, enligt önskemål från en läsare!
SP-fönster Balans. Vi har valt till fast mittpost och lösa spröjs. Fönsterfodret ingår i Vårgårdahus allmogepaket.
2

Stenläggning

Igår började jag lägga sten runt huset, vilket är väldigt roligt om man som jag älskar pussel :) Det svåraste är att få storgatstenen att sitta på samma höjd överallt, för hamnar man några millimeter fel blir det snabbt snett har jag märkt... Men fint blir det allt! Det börjar kännas mer "färdigt" nu... 
2

Trädgården växer fram

Jag kan ju börja med att säga att ju mindre som händer på bloggen, desto mer händer med huset... ;)
Det har varit några hektiska veckor nu med mycket problemlösning och tyvärr en del oväntade kostnader, främst på sådant som inte syns. Typ en avgrävd elmatarkabel (behöver jag säga att det blir dyrt?), en förhöjningsring till bajspumpen på 5 laxar, och lite annat smått och gott som vi inte räknat med. Så till er som ska bygga ert första hus, se till att ha en rejäl buffert!
Den största förändringen annars är att trädgården börjat växa fram! Grävaren blev 2-3 veckor försenad så allt har skett i sista stund, men nu har vi i alla fall kunnat så gräs (som gror redan i 4 plusgrader) på baksidan. Framsidan är så fullbelamrad med saker att vi får vänta med den till våren. Dessutom hinner vi inte så gräs på allt ändå.
Jag vet inte hur många hundra (tusen?) skottkärror med matjord vi kört nu, men det ger i alla fall härlig träningsvärk!
Det är inte alla som pallar trycket...
Det är en liten process att få till en gräsmatta... Här ska jorden vältas innan fröna läggs på.
En väldigt hjälpsam och trevlig person som bor på en gård i närheten erbjöd sig också att skänka några träd till oss som han ändå skulle såga ner. Han tar dem i grävskopan och kör bort dem till oss, en ganska rolig syn! Men oj vad mycket det gör för helheten, det är inte helt enkelt annars att göra en spännande trädgård av en stor platt leråkerplätt. Än så länge har vi satt två stycken ca 8-10 år gamla ekar som vi verkligen hoppas överlever.
Ekplantering! Vi kommer få stötta upp den så att den rätar upp sig så småningom.
Det är nu man inser hur stor tomten faktiskt är. Fotbollsplan nästa? 
Projekt vi hoppas kunna genomföra nästa år är staket, altanbygge och så klart grov- och finplanering av framsidan.
Sist men inte minst kommer en liten bild på vår fina skorsten som muraren och plåtslagaren nyss blev färdiga med. Så fantastiskt vacker! Tyvärr är ju inte takluckan med tillhörande räcken lika snygg, men det är som bekant ett krav på nya hus och ett nödvändigt ont.
Tegelrött var det här