4

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Vill bara flika in lite snabbt till er bloggläsare att jag medvetet väntar med blogginlägg just nu då det som sagt varit kaos de sista veckorna och vi tyvärr fick besiktiga ett halvfärdigt hus trots framskjutningen. Vi väntar fortfarande på protokollet från slutbesiktningen som var den 23:e, men det är förståeligt att det tar tid. Dels för att det varit jul och nyår förstås men också för att det var så himla mycket som saknades eller var fel (besiktningsmannen tyckte det liknade mer en förbesiktning än en slutbesiktning). Vi väntar även på svar från Vårgårdahus på en del punkter (t.ex. vem som ska bygga klart vårt hus eller om vi måste fixa det själva, vad som händer med våra garantier etc nu när byggfirman försvann osv). Så allt sånt där får helt enkelt reda ut sig först. Garaget blev utköpt så där får vi själva hitta nya byggare så snart som möjligt. Vi kommer dock anlita vår KA först för att göra en extra utvärdering av statusen på byggnaden innan nya får komma in.
Känns så himla tråkigt detta för vi fick aldrig uppleva den där känslan "Nu är huset äntligen vårt!" utan det blev mer typ "OK nu måste vi tyvärr kasta in möblerna i byggdammet för annars har vi inte tak över huvudet". Nåväl, vi återkommer längre fram när allt förhoppningsvis har löst sig...
Vinter har det blivit i alla fall!

Kommentarer:

1 Sofie Alvarsson:

skriven

Har besökt bloggen hela tiden och tänkt mycket på hur det går för er. Vilken jäkla soppa det blev. Hoppas verkligen det löser sig så fort som möjligt. Med vänlig hälsning, Sofie

Svar: Ja verkligen... Och fy sjutton vad det har tärt på krafterna. Den 22:e innan slutbesiktningen röjde vi bråte och byggmaterial fram till kl 04 på natten för att det överhuvudtaget skulle gå att genomföra en besiktning på morgonen. Stress och utebliven sömn gjorde i alla fall mig till ett vrak då och det har tagit tid att återhämta sig. Som tur är kom det ju lite ledighet efter det! Och det där med att vi köpte ett "nyckelfärdigt hus"... kan inte annat än skratta åt det begreppet just nu :) Tack för stödet, det behövs!!
huskarlsgarden.blogg.se

2 Vibyggerkaptensgården:

skriven

Hej,
Säger det igen, det är just det ni råkat ut för som man är livrädd för ska hända. Vilken rysare. Förstår att du känner dig snuvad på den positiva känslan gällande ett färdigt hus. Men den infinner sig säkert när alla frågetecken rätats ut o huset blivit klart till sist. Huset ser iallafall fantastiskt ut på bild!

Är vårgårdahus fortfarande hjälpsamma mot Er? Drog snickarna bara ett tu tre eller märkte ni att det var nåt på gång? Konkurs eller skojare?

Kämpa på.
Hälsningar
Sandra

Svar: Ja detta var väl inte precis vad man önskade sig. Nu är vi inte de enda som blivit drabbade, det finns familjer som bygger med VH-hus här i länet som haft samma byggare och som nu står i en ännu värre situation än vi. Vi får se om Vårgårdahus går in och hjälper till men än så länge har vi inte hört någonting om det. De kör ju med generalentreprenad som innebär att de inte har något som helst juridiskt ansvar för hur byggfirmorna som anlitas beter sig. Helt klart en stor nackdel med generalentreprenad, även om den entreprenadformen annars har många fördelar. Men eftersom det verkar som att de flesta säljare från VH alltid rekommenderar en viss byggfirma som de brukar jobba med blir man ju invaggad i någon falsk tro att man inte behöver oroa sig. Jag ångrar att vi inte lyssnade mer på vår magkänsla och valde byggfirma på egen hand istället... Det har varit problematiskt från start med förseningar från dag 1 och en byggare som varit otroligt svår att prata med, men som nybörjare på husbygge intalar man sig själv att man nog oroar sig i onödan och att man ska "lita på de som har erfarenhet" i branschen. Fel, fel, fel! Magkänslan och att kunna ha en bra kommunikation med firman från start är minst lika viktigt som att kolla upp ekonomi och referenser. Känns det fel så ska man lita på den känslan!
Jag kan inte gå in på detaljer om vad som hände med byggfirman då det är ganska jobbigt och känsligt för en del inblandade som nu får dra ett tungt lass. Jag kan bara dra lärdomar av detta och försöka dela med mig av dem till er andra så ni kan undvika samma sits så gott det går. Sen finns ju aldrig några garantier, det går inte att skydda sig mot allt. En färdigställandeförsäkring tar ju mycket men eftersom byggfirman inte kursat utan bara ska läggas ner verkar det bli lite mer komplicerat. Vi kommer i alla fall hålla inne med den summan som besiktningsmannen värderat felen till + lite till då vi saknar i stort sett alla garantier och intyg på installationer etc som vi skulle fått av byggaren. Vi kommer även göra avdrag för allt material vi fick köpa själva, för att min sambo fick ta ledigt för att hjälpa till i huset, extra körningar till huset etc.
huskarlsgarden.blogg.se

3 Vibyggerkaptensgården:

skriven

Vilken soppa. Vi har också generalentrepenad, ska ta dig på orden här o verkligen gå på magkänslan framöver. Vi har kollat referenser o träffat alla inblandade. jag har nog en bra känsla så här långt.

Kan ändå tycka att Vårgårda precis som Eksjöhus har ett ansvar i allra högsta grad när de rekommenderar byggfirmor. Kan de inte gå i god för dem ska de inte heller rekommenderas som samarbetspartners.

Håller verkligen tummarna för att det kommer lösa sig för er på allra bästa sätt snarast!

Svar: Tack så mycket :) Håller med dig!
huskarlsgarden.blogg.se

4 Kulle:

skriven

Hej, hoppas att ni börjat få klarhet i hur ni ska lösa situationen som byggaren satt er i. Lider verkligen med er. Reflekterade över hur relativt lika våra respektive planlösningar är (åtminstone på plan 1). Hälsningar Villakullevilla (den sämre hälften :-)

Svar: Hej! Just nu blir det bara fler och fler frågetecken. Det är många kockar i den här soppan som vill ha pengar kan man väl säga. Ja våra planlösningar är bra lika! Ska bli jättespännande att följa ert bygge :)
huskarlsgarden.blogg.se

Kommentera här: