1

Kostnadseffektivt boende

Idag är Correns huvudnyhet att tomtkön i Linköping ökar lavinartat, se denna länk. Det har ju förstås att göra med bostadsbristen i kombination med de fortfarande rekordlåga räntorna, och att många inser hur kostnadseffektivt det blir att bo i ett nytt hus idag. Vi bor billigare nu i vårt hus med dubbelgarage och gästlägenhet än vad vi gjorde i vår hyrestrea, om man räknar bort amorteringen som ju egentligen är ett sparande. Det är egentligen rätt galet, men samtidigt så är det ju positivt att det är förmånligt att bygga, så att det frigörs fler hyresrätter till de som behöver dem. Ytterligare en positiv faktor är ju att nybyggda hus är befriade från fastighetsskatt i 15 år, vilket innebär många sparade tusenlappar gentemot ett gammalt hus. 7262 kr per år * 15 år är nästan 110 000 kr.
Sist men inte minst har vi uthyrningen av vår lägenhet som kommer göra stor skillnad för oss. Man får hyra ut skattefritt för 48 000 kr per år (40 000 + 20% i avdrag), vilket är mycket välkommet nu när jag har börjat plugga igen. Och även där hjälper man ju till att minska bostadsbristen en aning, vilket gör att det känns lite extra bra! Så ett tips till alla husbyggare där ute, om ni har möjlighet så bygg ett attefallshus eller liknande för uthyrning så hjälper ni er själva ekonomiskt samtidigt som ni hjälper någon annan som kanske annars skulle stått bostadslös.
Vad gäller vår uppvärmningskostnad så är även den väldigt låg så här långt. Totalt 3800 kwh har gått åt för värme och vatten på 10 månader i 210 m2 hus + ca 80 m2 gästlägenhet och garage som börjat värmas upp nu i höst. Ska bli intressant att kunna summera året sedan i december, och även se hur mycket extra garaget kommer dra (som naturligtvis inte är lika tätt...) Vi värmer huset med bergvärme, 210 m borrhål och en NIBE f-1255 4-16 kW vilket är en av de kraftfullaste pumparna på marknaden idag, och vi är mycket glada över den investeringen nu. Ett tips till er därute som funderar på bergvärme är att inte snåla med borrdjupet då det kostar så lite extra att borra några meter till när man ändå är igång, och att ta det i beaktan när ni väljer firma. Bland de offerter vi fick in så visade det sig att den som först erbjudit lägst pris blev dyrast på det djup vi behövde.
Hade vi valt till FTX-ventilation hade man nog kunnat få ner förbrukningen ännu lite till, men då det kostade 80k i tillval så räknade vi ut att återbetalningstiden skulle bli lååång... Det blev en kakelugn istället som vi myseldar i :)