2

Stolphattar

Nu har staketet övervintrat i vårt garage och det börjar närma sig målning och montering. Som vanligt får jag alltid kalla fötter när vi ska dra igång projekt och den här gången har jag börjat ifrågasätta om vi överhuvudtaget borde ha ett staket... En häck hade varit enklare, billigare samt gett ett lummigare intryck (om 10 år eller så, förvisso...). Men tack och lov har jag en bättre hälft som inte är lika velig som jag, och nu har vi ju redan köpt allt. Det där med att ångra sig är jag i ett nötskal och inget annat. Så nu ska staketet upp och det blir säkert jättebra.
Då till nästa fråga. Vilka stolphattar ska man ha? Vi brukar vara överens om det mesta men just här går våra åsikter isär. För att inte röja vem av oss som tycker vad så ska jag försöka beskriva alternativen objektivt ;)
Alternativ 1:
Trähatt i tryckimpregnerat virke (finns inte otryckat). Fördelar: Smälter ihop väl med staketet, ger ett rejält intryck. Nackdelar: Kan egentligen inte målas med slamfärg förrän tidigast efter ett år, så det kommer se komiskt ut i början. Kanske blir "too much" på ett långt staket? Krångligare att sätta fast (pluggar?).
Alternativ 2:
Metallhatt. Fördelar: Lätt att sätta på, billigare. Ger ett nättare intryck. Nackdelar: Bryter rätt mycket mot det röda, kommer ge staketet 3 olika färger i och med de vita topparna på spjälorna. Ser ut som en simmössa på stolpen (vissa stolpar behöver raspas ner för att den ska passa).
Vad tycker ni?
I övrigt ska det planteras en till syrénhäck i vår, samt att vi verkligen måste plantera lite träd på framsidan. Jag vet bara inte vilken sort. Det är ju norrsida så det är ju en del skugga, och träden får inte bli för stora då vägen ligger ganska nära. Å andra sidan lär inget träd bli för stort förrän både vi och våra barn har hunnit flytta till ålderdomshem så egentligen är det kanske en ickefråga... Vi vill ha ett klassiskt svenskt träd och har funderat på lönn, björk, kastanj m.m. Ekar har vi redan två och nu vill vi nog helst ha något mer snabbväxande. Några tips?
Snickaren sätter också igång med altanbygget i april och när vi ändå är igång med det så passar vi på att bygga ett litet trädäck till lägenheten också, så att den som bor där får ett eget litet space att hänga på också. Det blir med andra ord ingen resa för oss i år heller haha ;)