0

Målning och falu rödfärg

Nu har vi varit igång ett tag och målat huset. Från början hade vi bestämt att vi skulle ha falu rödfärg ljus (alltså inte den vanliga), vilket de då också enligt våra önskemål grundmålade med i fabriken. När huset kom på plats och vi såg det i verkligheten kände vi dock att den vanliga lite mörkare falu rödfärgen skulle klä vårt hus bättre trots allt. Dessutom slipper vi specialbeställa alla burkar då den ljusa sällan finns i lager i handeln.
Här ser man nyansskillnaden mellan ljus (lite utspädd) och "vanlig" falu rödfärg. Fönsterfodren är ej målade än.
Vi beslutade ganska fort att takfoten skulle bli faluröd den också, istället för vit som först var tanken. Dels blir det mycket lättare att måla och dels kommer det hålla sig fint längre. Med tanke på att vi har så jädrans många fönster med rejäla foder och vindskivorna också är vita så hade det helt enkelt blivit för mycket vitt annars.
Målning av groventrén
Det som tar mest tid när man målar (eller i alla fall det som är segast) är all tejpning av fönster. Vi älskar locklistpanelen med sina små skåror, men det är ett riktigt pill att täcka fönsterfodren. Har man tur kan man kila in ett papper emellan, men ofta är det för trångt och då får man riva små tejpbitar och sätta fast en och en i varje liten skåra. När man har 31+8 = 39 fönster totalt så tar det sin tid! Vanligt folk hade säkert bara målat undersidan röd och sparat många timmar av sitt liv, men vi är inte såna... ;)
Detaljbild på tejpkalaset...
Ovanpå fönstren lägger vi små spånplattor vilket är mycket praktiskt för att undvika spill
Hela nedre våningen är nu färdigmålad, och igår kom byggställningen vi hyrt för att måla andra våningen med. Vi kommer dock inte nå upp till nock med den heller, så gavlarna får vi helt enkelt ta med skylift sist av allt. Sen saknas det ju en del panel på sina ställen som vi får gå tillbaka och måla när de väl är på plats.
Liten men mycket användarvänlig liten byggställning på hjul.
Till vänster står byggarens ställningar kvar, som dock står för långt ifrån väggen för att kunna användas till målning, så där får vi helt enkelt vänta tills de är borta.
Vi upptäckte en liten miss från fabriken när vi skulle måla lilla utbyggnaden, hålet för takstolen hade visst hamnat lite galet. Men det löser sig nog med en ny locklist eller så.
Hoppsan
Hur som helst är det jättekul att måla tycker vi :) Det är lite som trädgårdsarbete, att man kan släppa allt runt om kring och bara koncentrera sig på det man gör här och nu. Jätteskönt. Sen är falu rödfärg en väldigt tacksam färg att måla med, dels för att den är lätt att stryka på och dels för att man kan tvätta penslarna och sig själv i vatten efteråt. Blir det fel någonstans är det bara att torka av. Man kan måla på vilket håll man vill och i vilken ordning man vill, och det är inga problem att gå och bättra på i efterhand. Sen är det ju billigt också, själva färgkostnaden blir nog cirka 20 000:- för hus och garage tillsammans (inkl. grundmålningen). Visst, vi får måla lite oftare än med vanlig färg, men det gör vi ju så gärna ändå :)