1

Lite tankar kring husbyggande

Det har som bekant regnat en del senaste dagarna och det märktes på garaget som byggs i lösvirke. Där stod halva syllen under vatten häromdagen. Vi blev förstås oroliga och efter en del samtal fram och tillbaka så är det nu bestämt att taket läggs på i nästa vecka istället för efter semestern. Så nu känns det lite bättre!
Det här visar ju helt klart fördelen med att bygga hus inne i en torr fabrik, som de flesta husfirmor inkl. Vårgårdahus gör, istället för lösvirke. Själva huset blev ju vädertätt på ett par-tre dagar, men för garaget dröjer det flera veckor.
Om sanningen ska fram så har det varit några jobbiga dagar sista tiden, det finns mycket att oroa sig för när det gäller hus. Det är påfrestande för psyket, för ingenting får ju gå fel när man lägger ner så mycket tid och pengar i vad som förhoppningsvis ska bli ens boende i många år framöver. För oss som dessutom bygger vårt första hus dyker det ju upp en del frågetecken - i synnerhet när saker och ting inte blir som planerat. Då kan det kännas frustrerande att stå vid sidan av och inte riktigt förstå varför. Har man dessutom mycket jobb att tänka på samtidigt som familj och släkt pockar på uppmärksamhet så kan stressen tillslut bli ett faktum.
Det där med att välja nyckelfärdigt betyder inte riktigt att man kan luta sig tillbaka och vänta på inflyttningsdatumet, tvärtom upplever jag att det ställer en del krav på oss som byggherrar att hitta en balansgång mellan att bevaka våra intressen och inte vara "i vägen" för mycket i de andras arbete. Självklart blir det vad man gör det till, men för oss som är ganska noggranna med att allt blir som vi vill så gäller det att vara lite på hugget. Och noggrann tycker jag allt att man ska få vara i sitt livs största affär!
För sen så står man ju där en dag igen med penseln i handen och bara älskar att få se detta underbara hus ta form... Att få bygga sitt eget hus är trots allt alldeles fantastiskt. Min förhoppning är att den här bloggen ska visa både de positiva och de negativa delarna med att bygga hus, så att ni läsare kan få en realistisk inblick i processen.
Så här ser i alla fall huset ut i skrivande stund, med taket pålagt (vilket blev jättefint!). Det som saknas nu förutom målning är knutar runt huset, fasadpanel där blocken möts, takpannor på lilla utbyggnaden, fasadbleck i midjan samt nockdekorationerna. Det får vi otåliga själar snällt vänta på till efter semestern!
Den här lilla krabaten hälsar också att hon längtar till inflytt så hon kan få börja jaga möss och sorkar på åkrarna snart!

Kommentarer:

1 Olle Odsell:

skriven

Det ser ju ut att bli ett magnifikt hus! Men vatten är det sista man vill ha i virket så se till att ni får det rejält torkat innan de bygger in reglarna i garaget.

Kommentera här: