0

Att välja golv

Det här med att välja golv i huset har inte varit helt enkelt! Det första vi skulle välja var trägolvet, då det ingick i avropet som vi gjorde redan i höstas. Först hade vi inte tänkt lägga så mycket extra på golvet, då vi insåg ganska snabbt att stort hus = stora ytor = snabbt ökade kostnader på tillval. Men ju mer vi funderade, desto mer rätt kändes det att investera i ett plankgolv. Så här i efterhand är vi otroligt glada över det beslutet, för nu hade det nästan känts som tjänstefel att lägga in en trestavsparkett i det här klassiska huset.
Tarkett Tango Ek Rustik som vi valt.
Något som vi först reagerade på när vi gjorde tillvalet var att priset vi fick via Vårgårdahus var ~100 kr dyrare per kvadratmeter än om vi köpt det i en oberoende butik. Det är möjligt att välja bort golvet helt från leveransen, men då får man inte tillbaka motsvarande summa i pengar vilket gör att det sällan lönar sig. Lite surt kändes det, men sanningen är väl den att husfirman måste tjäna sina pengar någonstans. Och hur vi än räknat, vridit och vänt på siffrorna så hade vi aldrig fått det här huset med de här tillvalen till ett bättre pris någon annanstans. Så vi har lärt oss att man inte får fastna i detaljer för mycket utan att se helheten.
Kakel och klinkers har vi däremot fått välja helt fritt, vilket är jättekul och jättesvårt. Även där tänkte vi först vara lite sparsamma - för nu hade vi ju satsat ordentligt på trägolvet. Vi tänkte rentav tjäna in lite pengar här genom att välja material under det kvadratmeterpris som ingår. Men ack så naivt tänkt...
I onsdags var vi i Stockholm och tittade på stengolv, och det slutade med att vi köpte ett granitgolv till entré, hall, tvättstuga, groventré och badrum som kostade ännu mer än trägolvet. Hahaha! Det kommer i alla fall bli supersnyggt, och tåligt är det också. Storleken blir 30x60 överallt förutom i duschnisch och teknikrum där det blir 10x10. Perfekt att det fanns i så olika storlekar.
Granitgolvet i visningsmontern. Ytan blir "flammad och borstad".
Nu återstår bara att välja golv till badrum på övre plan samt kakel till båda badrummen och i köket. Vi har många idéer för golvet, desto svårare är det att hitta matchande kakelplattor till väggarna som inte blir för dyra eller ser tråkiga ut. Väggytorna är ju så mycket större än golvytorna, så där gör kvadratmeterpriset stor skillnad i plånboken.

Kommentera här: