3

Kampen fortsätter

Jag skulle vilja skriva, så här 2 månader efter inflyttning, att det har löst sig. Tyvärr är det långt ifrån sanningen. Byggfirman gick som bekant i konkurs och lämnade oss med ett halvfärdigt hus och ett skal till sidobyggnad, som blir förstört av att stå som det gör nu.
Jag tyckte att vi såg någon form av ljusning när Vårgårdahus meddelade att de tar över entreprenaden och ser till att göra bostadshuset färdigt, men tyvärr är husets färdigställande det minsta problemet. Det största problemet vi har nu är att konkursboet, via inblandade underentreprenörer, vill ha in helt absurda summor pengar för extraarbeten som det inte finns avtal om. Det är tydligt att vissa personer försöker "hämta hem" förlorade pengar på vår bekostnad. När jag fick reda på det senaste kravet som kom igår blev jag så arg att jag satt och skakade av ilska på jobbet. När ska det vara nog?!
Det andra problemet är ju garaget + gästlägenheten. Det har vi inte ens orkat tänka på, men det ser ju förfärligt ut både ut- och invändigt. Man blir ledsen av att se det. Det tredje problemet är alla garantier som gått upp i rök i och med konkursen. Jag trodde Vårgårdahus skulle ta över detta men då det inte stod någonting om det i kontraktet som skickades till oss idag är det väl inte så. Då står vi helt utan motpart. Men det får givetvis kollas upp igen innan vi drar några förhastade slutsatser.
Får man ångra att man byggde hus? Jag vet inte hur länge till vi kommer orka med det här.

Kommentarer:

1 Sofie Alvarsson:

skriven

Men herre Gud! Det låter fruktansvärt. Jag har besökt er blogg varje dag och tänkt att jag hoppas det ordnat sig för er. Beklagar verkligen att det inte är så. Det gör onekligen att jag börjar fundera på vårt eget planerade bygge där vi själva kommer att vara byggherre. Var ni tvungna av kommunen att teckna någon form av fördighetställande försäkring? Eller finns ingen sådan försäkring hos er entreprenör? Låter ju helt sjukt att detta kan hända. Hoppas ni håller ut. Hur långt är ni komna invändigt? Har ni fungerande värme, vatten avlopp? Kök? Hoppas verkligen Vårgårda hjälper er mer i detta läge. Hälsningar
Sofie
WWW.villakullevilla.blogg.se

Svar: I själva huset är det faktiskt inte mycket kvar nu. De ska bygga förrådet som saknas, ordna till fogar, lister, belysning, slipa bänkskivor m.m. i kök och sedan smågrejer som trösklar osv. Så det är ingen stor grej så. Färdigställandeförsäkring finns, men den ser ju bara till att man får huset färdigt så vitt jag vet, och det ordnar ju Vårgårdahus nu. Jag tror dock inte den går in som garanti efteråt, där får man istället försöka hålla inne 5 % av entreprenadkontraktet för eventuella brister som uppkommer fram till 2-årsbesiktningen (enligt Garbo). Så tar inte Vårgårdahus över garantiärendena får vi se till att dra av dessa 5 % från konkursboets krav istället. Sen om de startar en rättsprocess kring det är ju en annan femma. Och det är ganska stressande när de börjar kräva in pengar innan allt sånt där är utrett. Dusten med konkursboet får vi lösa själva enligt Vårgårdahus...
huskarlsgarden.blogg.se

2 Daniel:

skriven

Så hemskt! Satt och läste inlägget nu och känner verkligen hur jag lider med er!

Har sett husets utveckling från utsidan sedan det hela började och har tyckt att allt ser så fint och perfekt ut. Inte kunde jag ana den kamp ni fått utstå den sista tiden.

Är själv i färd med inflytt i byn just nu, i ett äldre hus... kommer förmodligen vara helt färdig med det inom en månad. När köket är iordning bakar jag bullar, så kan vi ses över en fika?

Hoppas verkligen det går bra för er och att allt löser sig! Grannar ska måna om varandra.

Svar: Hej! Vad kul med en till bybo som hittat hit :) Vilket hus ska ni flytta in i då? Byn är ju så pass liten att man känner igen alla hus haha! En fika låter trevligt, vi tänkte också bjuda in lite grannar sedan när det väl är färdigt här, så vi kan bekanta oss allihop. Blir ju många nyinflyttade nu till våren.

Men ja, det är onekligen en tuff period det här... Man kastas mellan hopp och förtvivlan. Det där med att bara få slappna av och börja njuta av det vi har skapat, den stunden längtar vi efter!
huskarlsgarden.blogg.se

3 Daniel:

skriven

Ja det är många nybyggen på gång! Roligt att byn utvecklas och fler personer kommer ut på landet :)

Jag och min käresta bor i det vita huset tvärs över asfaltsvägen från er, uppe på kullen (Det med de hemskt oklippta äppelträden).

Förstår verkligen vad du menar med att njuta av det ni skapat. Själv ser jag fram emot den dagen då de renoveringar som vi måste göra hos oss är färdiga :)

Hoppas ni inte ger upp! För det är ju som den gamla sagan säger, "trägen vinner" :)

Svar: Åh det fina huset! Förstår att det är mycket jobb med renovering men vilken potential! Vad gäller träd så har vi ert omvända problem :D Nu ber vi böner för att någon av ekarna vi planterade klarar sig :)
huskarlsgarden.blogg.se

Kommentera här: