3

Det här med budget

Nu har vi bott här i vårt fina hus i snart 9 månader, och även om saker och ting faller på plats allt mer så känns det här bygget fortfarande lite som en never ending story. Utöver allt som vi visste var kvar att göra så har det dykt upp flera nya saker som vi blivit tvungna att åtgärda, bl.a. elkablar som inte skyddats på rätt sätt på fasaden, en avgrävd dränering (de hade glömt att sätta ihop den igen efter att de tagit isär den för att dra in kulverten till garaget som de också hade glömt innan dess...), en hängränna med fel lutning som det stod en halvdecimeter vatten i m.m. Det är tur att vi är såpass petiga själva så att vi hittar och kan åtgärda sånt här i tid.
Vi fick som bekant också bara ett interimistiskt slutbesked av kommunen när vi flyttade in i julas pga allt som återstod, och nu börjar det bli dags att få till ett slutligt slutbesked för att inte drabbas av sanktionsavgifter. Det återstår fortfarande några småsaker att åtgärda för Vårgårdahus (byta ut våra lås bl.a. då några intyg försvann i samband med byggarens konkurs) men det bör inte vara något som ska vara ivägen för ett slutbesked.
Sidobyggnaden har vi i stort sett färdigställt nu också efter några om och men... Det som återstår där är väl framför allt att flytspackla om hela garagegolvet (de fick fel lutning på det när de gjöt), måla förråd, dra internetkablar till lägenheten och lite annat småpyssel. Det är min bättre hälft som dragit det tyngsta lasset gällande garaget, själv har jag spenderat det mesta av min lediga tid i trädgården för att hämta kraft.
Lite före och efterbilder är alltid kul:
Lite mer storgatsten har kommit på plats mellan gräs och grusytor. Under trappen ligger staketet som nog får flytta in i garaget för målning längre fram i höst.
 

Sidobyggnaden i stort sett klar, gräset på god väg och kantsten mot både grusytor och mot gatan lagt. Kantstenen mot gatan är RV6 och den har vi gjutit fast med cement och jordfuktad betong. När all sten är lagd nästa år är det dags att beställa gårdsgrus, tror det kommer göra mycket för känslan.
 
Mitt nuvarande projekt är att måla förrådsdörren i samma grön som de andra dörrarna. Efter första strykningen insåg jag att det kommer behövas minst 3 strykningar, tjoho!
Gillar verkligen förrådstrappen! Eftersom vi saknar trädäck än så länge så brukar jag ibland gå upp och sätta mig här med ett glas saft (dricker inte kaffe :P) och titta på hästarna i hagen en bit bort.
Hur som helst, tänkte också skriva några rader om det här med budget när man bygger hus och vad vi har lärt oss av vår resa. Kanske kan det hjälpa några av er därute som är i startgroparna, så att ni inte gör samma misstag som oss :) Grovt räknat så tror jag att vi har fått utöka vår initiala budget med ca 1.1-1.2 miljoner kronor. Det låter ju väldans mycket, men det är såklart inget vi upptäckte nu utan något vi varit medvetna om hela resan i takt med att det dykt upp nya förutsättningar och vi har gjort omprioriteringar. I stora drag var det följande punkter som drog iväg:
1. Tillval. Vi hade tagit till ganska ordentligt i budgeten redan från början för att kunna göra tillval, men det visade sig inte räcka ändå. Delvis blev det väl så pga vår okunskap om vad saker och ting faktiskt kostar, delvis på lite otydliga besked från Vårgårdahus/säljaren om vad t.ex. våra utbyggnader skulle kosta. Men också för att vi helt enkelt under resans gång valde att satsa lite mer än vi först hade tänkt. Fönster är något som lätt drar iväg fort (i synnerhet om man vill ha lite exklusivare spröjs och råkar ha 35 fönster...) och likaså kakel och klinker (inte minst arbetet).
2. Utemiljön. Vi hade avsatt 120.000 kr för trädgården och då tyckte vi att vi hade tagit i från tårna, haha! Om man räknar in kostnader för staket, inköp av kantsten (natursten är dyrt...), dränering till häcken m.m. och en enkel altan (som vi tänkte bygga nästa år) så hamnar vi på ungefär det tredubbla. Tjohejochhå... Nu hade vi förvisso rätt mycket otur med vår första grävare, hade vi kunnat vänta på den grävaren vi anlitade för framsidan i våras så hade vi kommit ner tiotusentals kronor i kostnad där. Men det är sådana nitar man går på förr eller senare när man bygger hus och vi har lärt oss mycket på det, bl.a. det som kommer i nästa punkt. Sedan råkar vår tomt vara just 3 gånger större än en vanlig villatomt (2670 m2) vilket såklart påverkar mycket.
3. Hantverkare som jobbar på timmar. Alltså, om ni inte känner hantverkaren sedan innan och litar till 110% på denne, gå ALDRIG med på ett timavtal! Det blir alltid dyrare, även om hantverkaren vill få er kunder att tro något annat. Får man ett uppskattat pris som kan anses som en offert så kan man förvisso bestrida en faktura som överskrider detta med mer än 15%, men att hamna i sådana tvister tär på psyket. Problemet med den här punkten är dock att det ibland kan vara väldigt svårt att få tag i hantverkare som vill jobba på fastpris. Många hantverkare tycker att det är jobbigt att räkna på sådana uppdrag då räknandet tar tid, och inte sällan får man beskedet "antingen jobbar jag på timmar eller så får ni hitta någon annan". Mitt råd är då att ni helt enkelt gör det sistnämnda. Om man ändå bestämmer sig för att acceptera ett timavtal så är mitt nästa tips att inte stirra sig blind på timpriset. Båda våra grävare jobbade på timmar, den senare kostade kanske 30% mer per timme men hade en bättre maskin som gjorde ett bättre jobb och dessutom jobbade han mer än dubbelt så fort!
4. Att färdigställa projekt direkt. Vi hade inte budgeterat för att färdigställa vår sidobyggnad (garage + gästlägenhet) mer än utvändigt och delvis invändigt, men vi insåg ganska snart att vi inte skulle ha tid att göra resten själva och att det vore ren kapitalförstöring att låta det stå halvfärdigt. Därav tog vi beslutet att färdigställa direkt och givetvis medförde det mer utgifter. Vi är dock väldigt glada för det beslutet idag. Mitt råd är därför att noga tänka igenom om ni tänker överlåta större projekt åt er själva - har ni tid? VILL ni ta er den tiden? Själva kände vi att vi inte ville "leva byggprojekt" mer än ett par år och att vi bara längtar efter att få betala den sista byggfakturan för en tid och kunna börja fokusera på annat här i livet.
Det blev mycket text! Sist men inte minst måste jag ändå säga att trots blod, svett och tårar så är vi så otroligt glada över detta fina hus, vi njuter varje gång vi lämnar stan efter jobbet och åker ut hit.
Den där högen med sättsand tycks aldrig ta slut... haha.