0

Altaner och granitpelare

Det går framåt :) Nu är altanerna (ja, det blev i plural!) äntligen färdiga! En till huset och en liten till gäststugan. Det blev riktigt bra! Det är samma duktiga snickare som byggt dessa som färdigställde garaget förra året. Nu är det således dags att nolla några sparkonton igen.. haha. Men vilket mervärde det skapar! Vi har också valt att plocka bort grusgången framför lägenheten för att det ska kännas mer privat för hyresgästerna, och för att vägen bakom huset bort till bilen är i stort sett lika lång ändå.
Jag har lagt storgatsten runt altanen för att underlätta gräsklippningen. Staketet är som synes på gång också, men vi saknar fortfarande ca 200 spjälor från staketsnubben, trist...
Lite fyll på högersidan kvar bara! Till vänster ser ni anledningen till att det inte kommer så mycket bilder på husets framsida, sten- och grushögar är fortfarande i vägen, även om de minskar x)
I helgen kom även granitpelarna på plats! Riktigt skönt då de har legat bakom garaget i 2 år nu. En stor eloge till J som handgrävde 80-85 cm djupa hål genom sprängsten och östgötsk lera. I dessa är det sedan gjutet betong med armeringsjärn.
De hamnade lite väl lågt så vi höjde dem några cm med hjälp av överblivna granitplattor. Sen blev det mer finjustering med diverse metallföremål och stenar för att få dem raka innan gjutning nummer två.
Nu står de stadigt minsann! De väger ca 250 kg/styck och sedan väger de fastgjutna betongklumparna typ lika mycket. De borde stå där i några år i alla fall...
Bilder på stora altanen kommer snart också när baksidan är tillfixad igen. Eftersom grävmaskinen fick köra över gräsmattan och gräva ur en hel del extra lera sedan vi beslutat att utöka altanstorleken så har vi nu "Mount Tägneby" på baksidan med lite konstnärliga hjulspår på vägen in. Så går det när man ändrar sig ;) Men det är tvärtom bara bra, för linjen med stenar skulle ändå justeras och gräsmattan behövde ändå göras om då den blev både knölig och ojämn efter den förra grävmaskinisten som lyckades mindre bra. Dessutom har vi nu haft tid på oss att klura ut den bästa altanlösningen i förhållande till solläge och insyn, vilket vi aldrig skulle kunnat göra lika bra på ett papper. Så det har faktiskt varit värt en sommar eller två i en grusgrop ;)
:D

Kommentera här: