1

Sommaren är kort...

Då har sommaren passerat igen och det gick nog om möjligt ännu snabbare än förra året. Vi har jobbat på med trädgården och även om det är långt kvar tills det känns "färdigt" så är vi i alla fall närmre nu än någonsin förr :) Nedan kommer ett litet urval av det vi sysslat med sista månaderna!
Det stora projektet i år har varit att bygga staket. Mot lilla vägen har vi även lagt orimligt mycket tid och engagemang i stenläggningen haha, men bra blev det! Först har vi gjutit kantsten RV6 på utsidan, sedan lagt markduk, smågatsten på insidan och kullersten i mitten. Detta tog som sagt mycket tid nu men det har vi igen framöver då det inte blir något ogräs (nåja...) och gräsklipparen kommer åt även i kanten.
1 kilometer virke (sågat och målat 2 ggr) och 2700 skruvar senare... Stor tomt = stora projekt! Stolphattarna blir röda nästa år då de är tryckimpregnerade och måste torka ut först. Sen är nog planen att måla topparna vita också. Tyvärr har möglet som fanns i en del av virket börjat träda fram nu i höst, så vi kommer väl behöva byta ut en hel del plankor. Försäljaren påstod att det inte var någon risk att det skulle komma tillbaka men där ljög han nog oss rakt upp i ansiktet och vi tyckte väl för synd om honom för att orka bråka när vi dessutom åkt en bit med släp och allt. Tyvärr kommer man väl alltid gå på nitar här och där som husägare, och jag inbillar mig att man kanske blir bättre på att undvika dem allt eftersom. Det är aldrig fel att lita på sin magkänsla, och var inte rädd att säga ifrån! Är du för snäll i byggbranschen finns det alltid hantverkare/försäljare som kommer utnyttja det. Det här lät ju deppigt, men jag tror det är viktigt att ha med sig. För när man väl hittar bra folk håller man hårt i dem :)
I vanlig ordning har vi även fått kämpa med våra kompisar maskrosorna och tistlarna hela sommaren. På våren är det maskrosorna och på sensommaren är det tistlarna som kommer flygande i små gulliga vita fluffbollar från alla åkrar runt omkring oss och landar för att bilda ett vitt täcke i gräset. Då vet man att denna kamp är en never ending story!
Men skam den som ger sig! Med jättemånga kilo gödsel, rensning och lite ogräsmedel (tyvärr helt tvunget) samt några regnskurar blev gräset fint. Nu under hösten har det ju dock regnat nästan varje dag och det är svårt att hinna med gräsklippningen på 2,5-3 h per gång mellan skurarna... Jag undrar hur många kilometer man går på ett sådant pass? Nästa år får det nog bli en robot i alla fall. På bilden nedan syns även en rödblommig hästkastanj (Briotii) som vi satte i år. Tyvärr fick den en tuff resa i släpet hem med en hel del brutna grenar men vi får hoppas att den tar sig till nästa år.
Nu håller vi på med rundeln. I mitten ska grävaren ta bort gruset ned till leran så att vi kan plantera något i mitten. Vi vet inte riktigt vad än, men kanske ett prydnadskörsbär? Det får inte bli för stort då det är ganska nära huset. Sen blir det storgatsten ytterst som vanligt och så lite kullersten innanför det. Kanske lavendel eller någon annan blomma runt trädet?
En flaggstång har det blivit också!
Inomhus så är gardiner äntligen uppsatta i alla rum, här vardagsrum och matrum. Det blev faktiskt en billig historia tillslut, dessa gardiner från IKEA, gardinstänger från Hasta Home, omtag från Jotex och krokar från Bauhaus slutade på under 800 kr/fönster. Nu återstår bara att lägga upp de vita också då de till skillnad från de blåa av exakt samma modell blev 5 cm längre efter strykning o_O
Inne återstår det fortfarande att köpa mattor, lite lampor och ordna till arbetsrummet. Allt har sin tid! Mattan i hallen är vi i alla fall nöjda med, den köpte jag för 10 år sedan på en loppis/antikaffär i Skåne trots att jag inte hade någon plats för den då. Sedan har den legat under en säng hemma hos mamma fram tills nu när den äntligen fick komma fram :) Jag visste väl att den ropade på mig då av en anledning... ;)
För den som är intresserad har jag även startat ett litet instagramkonto för huset (eller snarare trädgården?), sök på huskarlsgarden. Nu lär jag inte vara jätteaktiv under vinterhalvåret men man vet aldrig!
Nu ska jag ut och försöka lära mig något om vår "bajspump" när den ska servas. Vi har ju kommunalt VA här trots att vi bor på landet vilket är jätteskönt, men då måste också en manick mala ner och pumpa iväg skiten in mot stan ;)

Kommentarer:

1 Sofie%20Alvarsson:

skriven

Kul att läsa här också. Vi har helt och hållet gått över till Instagram. Så mycket enklare men inte samma möjlighet kanske till längre texter.

Så fantastiskt fint ni fått det både inne och ute. Är grymt imponerade över ert staketprojekt!
Hls
Sofie

Svar: Ja, jag var lite skeptisk till instagram först men det är ju helt klart smidigare, sällan man plockar fram datorn på fritiden numera... Tack detsamma :)
huskarlsgarden.blogg.se

Kommentera här: